Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

tbc fo1Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Hrvatski liječnički zbor Podružnica Sisak pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića obilježili su 24. ožujka 2016. godine u Hotelu Panonija Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić, spec. epidemiologije, pozdravio je sve prisutne, osvrnuo se na značaj obilježavanja ovog dana i zahvalio se županu na pokroviteljstvu i zalaganju za unapređenje zdravstva, medicinske dijagnostike, a time i zdravstvenog standarda na ovom području.

Daleke 1882. godine 24. ožujka u Berlinu poznati istraživač i nobelovac dr. Robert Koch obznanio je svoje otkriće uzročnika tuberkuloze. To je bilo revolucionarno otkriće u borbi protiv tuberkuloze, najopasnije bolesti 19. stoljeća.

Dr. Sonja Pajtlar, spec. epidemiologije, održala je veoma zanimljivo predavanje „Epidemiološke značajke tuberkuloze u Sisačko-moslavačkoj županiji", a dr. Boris Vrga, spec. pulmologije, govorio je o „70 godina pulmologije u Petrinji" i o „Tuberkulozi i likovnosti", što je zainteresiralo cijeli auditorij.

Uz prisutne liječnike i goste predavanjima je prisustovao i najstariji živući petrinjski liječnik prim. dr. Vlatko Kozjak, spec. pulmologije, koji je veliki dio svog života i rada u razvoj petrinjske pulmologije.

tbce fo2