Svrab

svrabU 2013. godini na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 60-ak oboljelih od svraba.
Svrab je parazitarana bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptesscabiei. Uzročnik kopa kanaliće u površinskim dijelovima kože gdje živi i leže jajašca.


Svrab se širi putem dužeg bliskog kontakta s kožom zaražene osobe (najčešće se radi o kućnom kontaktu ) , ali se čovjek može zaraziti i preko zagađene posteljine, rublja i odjeće. Svrab se lakše i češće širi u kolektivima (dječji vrtić, škola, učenički domovi...).
Simptomi bolesti se razviju nakon 4-6 tjedana od kontakta sa zaraženom osobom. Dominira svrbež koji se intenzivira noću, dok se na koži pojavljuju sitni kanalići najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu , podlakticama, laktovima, pazusima, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, spolovilu, donjoj strani stražnjice.

Svrab se liječi antiskabijesnim sredstvima i kod liječenja je potrebno poštivati slijedeće upute:

1. prvi dan

- okupati se i namazati kremom (svu kožu, osim glave i lica, posebno pregibe područje ispod noktiju , dlanove i tabane)
- odjenuti čistu odjeću, promjeniti posteljinu i ručnike (korištenu odjeću, posteljinu i ručnike oprati na temperaturi višoj od 55° C i ispeglati, odjeću ispeglati i s unutrašnje strane)
- usisati predmete koji se ne mogu prati (tepisi, madraci, kauči, fotelje), TE vrećicu od usisivača nakon usisavanja odmah baciti . predmete koji su korišteni, a ne mogu se usisavati zatvoriti u plastičnu vrećicu na tjedan dana

2. mazati se kremom 5 dana i za to vrijeme nema kupanja (smiju se prati samo ruke i eventualno pregibi, ali odmah iza toga ponovno namazati kremom, maksimalno 3 puta dnevno)

3. šesti dan
- okupati se, promjeniti posteljinu, ručnike i odjeću
- korištenu odjeću, posteljinu i ručnike oprati na što višoj temperaturi i ispeglati, odjeću ispeglati i s unutrašnje strane

4. istovremeno se moraju liječiti svi ukućani, bez obzira da li imaju simptome ili ne