Svjetski dan voda 2016.

Svjetskidanvoda fo1Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka.
Danas još uvijek 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, te je stoga naš župan Ivo Žinić, kao pokrovitelj obilježavanja Svjetskog dana voda, inicirao da obitelj Krznarević iz Velike Soline ima omogućenu pitku vodu.
Postoji izreka koja kaže „ako si spasio jedan život kao da si spasio cijeli svijet", a ako jednoj obitelji omogućimo pitku vodu to je kao da smo napojili mnoge žedne. Uz župana obitelj su obišli i dogradonačelnica grada Gline dr. Sanja Štingl-Vlašić i ravnateljica Crvenog križa Glina Alberta Cestarić.

Ove godine Svjetski dan voda obilježavamo pod geslom „Voda i čovjek – snaga i znanje", a tema je „Voda i radna mjesta". Voda ima snagu, a čovjek znanje, sa znanjem treba obuzdati njenu snagu, a znanje iskoristiti i u svrhu očuvanja resursa pitke vode. Bez vode nema života i njeni resursi nisu neiscrpni i zato moramo probuditi kolektivnu svijest s ciljem zaštite naših voda, jer još uvijek u našim slavinama teče pitka voda, a rijeke, jezera i more podesni su za rekreaciju.
O značaju Svjetskog dana voda i problemu pitke vode ispred Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije govorio je ravnatelj dr. Inoslav Brkić, dok je voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Danijela Prša-Gavrić, dipl. ing., govorila o svim problemima vezanim uz očuvanje resursa pitke vode.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane u Konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana u Argentini u Mar Del Plati daleke 1977. godine, a nakon Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju 1993. godine Skupština UN-a rezolucijom je od 22. veljače 1993. godine odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan skrene pozornost na sve probleme vezane uz vodu i vodne resurse.

Svjetskidanvoda fo2 Svjetskidanvoda fo3