Svjetski dan tjelesne aktivnosti

tjaktivnost00001Svjetski dan tjelesne aktivnosti u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Srednje škola Petrinja u suradnji s Petrinjcem Markom Čačićem, instruktorom grupnog fitnessa, a pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića obilježen je u ponedjeljak 11. travnja 2016. godine u sportskoj dvorani Srednje škole Petrinja.

Svjetski dan tjelesne aktivnosti obilježava se u svrhu promicanja tjelesne aktivnosti kao bitne odrednice zdravlja, jer je dokazano da samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno značajno unapređuje zdravlje. Tjelesna aktivnost smanjuje rizik oboljevanja od mnogih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, moždanog udara, pretilosti, raka dojke, debelog crijeva, depresije itd, uz ostalo rekao je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Župan Ivo Žinić kazao je da naši mladi danas, već od vrtića i šredškolske dobi imaju smanjenu tjelesnu aktivnost. Zato dolaskom u Srednju školu Petrinja želimo potaknuti mlade ljude da u svojim svakodnevnim obvezama nađu vremena i za neki oblik vježbe. Ako u naše mlade ugradimo dobre navike imat ćemo zdrave ljude, zdravu populaciju, a upravo to je uvjet za napredak društva.
Uz župana Ivu Žinića prisutnima se obratio i ravnatelj SŠ Petrinja Ante Balen.

Tjelesnu aktivnost možemo definirati kao svako voljno pokretanje tijela nastalo aktivacijom mišića uz potrošnju energije. Vježbanje je kategorija tjelesne aktivnosti koja je planirana, strukturirana, ponavljajuća i čija je svrha održavanje jedne ili više komponenti tjelesne kondicije. Povećanje tjelesne aktivnosti odnosno problem povećanja tjelesne aktivnosti u svih dobnih skupina stanovništva danas je društveni i javnozdrvstveni problem koji zahtjeva populacijski multisektorski i multidisciplinarni pristup.

Tjelesna neaktivnost je opasna i štetna po zdravlje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tjelesna neaktivnost je jedan od glavnih uzroka šećerne bolesti, bolesti srca, raka dojke, debelog crijeva i ostaloga. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je nedostatak tjelesne aktivnosti odgovoran za više od dva milijuna smrti godišnje podjednako u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Kombinacija nedostatka fizičke aktivnosti s nezdravom prehranom i pušenjem može uzrokovati i do 80% preranih bolesti srca i krvnih žila.

Živimo sedentarno, ne krećemo se, sjedimo pred televizorom i računalom, a nevježbanje opravdavamo nedostatkom vremena, dodaje dr. Brkić i nastavlja da je upravo zato ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana tjelesne aktivnosti organizirano u sportskoj dvorani Srednje škole Petrinja s prikazom programa vježbi s elastičnim gumama za cijelo tijelo. Postoji veliki broj vježbi s ovim interesantnim rekvizitom, a jedan dio njih prikazao je Petrinjac Marko Čačić, dugogodišnji zaljubljenik u gume i licencirani instruktor grupnog fitnessa.

Trening s elastičnim gumama idealno je rješenje za mnoge koje pate od nedostatka vremena ili pak nedostatka prostora. Gume zauzimaju malo prostora, izvrstan su rekvizit, lako su prenosive, mogu se držati u ladici i ponijeti svugdje sa sobom: na put, na godišnji odmor ili vikendom kada boravite u prirodi.
S gumama se može vježbati cijelo tijelo na otvorenim ili zatvorenim mjestima, dovoljno je malo vremena, dobra volja i gume.

Moderan stil života stvara moderne invalide.

Pokrenimo se, jer kretanje znači kvalitetniji, sretniji, zdraviji i duži život.

tjaktivnost00002 tjaktivnost00003 tjaktivnost00004

tjaktivnost00005 tjaktivnost00006 tjaktivnost00007