Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

tb24.ožujka 1882. godine Robert Koch je objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze. Tim povodom je Svjetska zdravstvena organizacija taj dan proglasila Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze s ciljem naglašavanja da je tuberkuloza i dalje javnozdravstveni problem.

 

Epidemiologija tuberkuloze

Prema podacima SZO 1/3 svjetske populacije zaražena je tuberkulozom. Godišnje od ove bolesti u svijetu oboli 8 milijuna ljudi, umre oko 3 milijuna, od toga 300 000 djece. 80% svih oboljelih od tuberkuloze živi u zemljama trećeg svijeta (Azija, Afrika, Južna Amerika).
U Hrvatskoj je u 2012. godini od tuberkuloze oboljelo 556 ljudi, što daje stopu incidencije od 13/100 000 stanovnika. U usporedbi s europskim zemljama Hrvatska ima višu incidenciju od skandinavskih zemalja (4-10/100 000) i od većine zapadnoevropskih zemalja (10-20 /100 000).
U Sisačko-moslavačkoj županiji u 2012. godini oboljelo je od tuberkuloze 50 ljudi i stopa incidencije iznosi 28,9/100 000 stanovnika. S ovom stopom incidencije Sisačko-moslavačka županija je već godinama na prvom mjestu po broju oboljelih od tuberkuloze, iako broj oboljelih iz godine u godinu pada (87 oboljelih u 2003 godini : 50 oboljelih u 2012. godini).

Što je tuberkuloza?

Tuberkuloza je zarazna bolest , najčešće izazvana s bakterijom Mycobacteriumtuberculosis, koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe kao što su limfni čvorovi, mozak, bubrezi, zglobovi...

Izvor infekcije

Izvor infekcije je bolesnik koji ima plućnu tuberkulozu ili tuberkulozu grkljana.

Način prenošenja tuberkuloze

Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem - bolesnik koji boluje od tuberkuloze kašlje i iskašljava uzročnika tuberkuloze u zrak. Uzročnik može u vanjskoj sredini (mračnoj, vlažnoj) preživjeti i deset dana.

Čimbenici rizika za razvoj tuberkuloze

Trećina populacije je zaražena uzročnikom tuberkuloze, ali bolest će razviti oni koji imaju neki od čimbenika rizika (djeca mlađa od tri godine i starije osobe, ovisnost o alkoholu, drogama i nikotinu, šećerna bolest, silikoza, maligne bolesti, kronične bubrežne bolesti, smanjena tjelesna težina,siromaštvo, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa, HIV/AIDS).

Klinička slika

90% pacijenata obolijeva od plućne tuberkuloze pri čemu razvijaju kašalj, bolove u prsištu, povišenu temperaturu, iskašljavanje sukrvice, opću slabost, ubrzano umaranje, gubitak tjelesne težine i apetita i noćno znojenje.

Dijagnostika tuberkuloze

U dijagnostici tuberkuloze koriste se kožniMantoux test, Quantiferonski test, analiza iskašljaja ili drugih uzoraka na bacila tuberkuloze, radiološke pretrage,bronhoskopija,biopsija.

Quantiferonski test

Quantiferon-TB Gold test je in vitro dijagnostički test za dijagnostiku latentne tuberkulozne infekcije kada kod bolesnika ne postoje niti klinički, niti mikrobiološki, niti radiološki znakovi bolesti.
Quantiferon-TB Gold test ne služi za dijagnostiku aktivne tuberkuloze jer može, a i ne mora biti pozitivan ovisno o imunološkom statusu bolesnika, pa su za dokaz tuberkuloze potrebni daljnji dijagnostički mikrobiološki i radiološki pregledi.

Kome se preporučuje Quantiferon-TB Gold test?

1. Svim osobama koje su bile u kontaktu sa aktivnim tuberkuloznim bolesnikom
2. HIV pozitivnim osobama ili oboljelim od AIDS-a
3. Osobama sa transplantiranim organima koji uzimaju imunosupresivnu terapiju
4. Osobama za hematološki zločudnim tvorevinama
5. Svim osobama sa malignim bolestima
6. Ovisnicima o drogama, alkoholu, pušenju
7. Svim ostalim imunokompromitiranim osobama

Napomena
Pozitivan rezultat Quantiferon-TB Gold testa ne može služiti kao jedina osnova za ocjenjivanje aktivne infekcije sa M. tuberculosis, nego je potrebna daljna obrada testirane osobe da se potvrdi aktivna infekcija mikrobiološki (kultivacijom) i radiološkim pregledom.

Cilj Quantiferon-TB Gold screening testa je rano otkrivanje latentne tuberkulozne infekcije što je važno radi daljne profilakse.
Latentna tuberkulozna infekcija je odgovor imunološkog sustava na prije unesene antigene Mycobacterium tuberculosis bez kliničkih znakova bolesti.
Quantiferon-TB Gold test radi se iz krvi.

Od rujna 2013. godine Quantiferonski test može se obaviti u sisačkom i petrinjskom laboratoriju Službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.