Svjetski dan borbe protiv raka

objava medunarodni dan rakaSvjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

 

Rak je među vodećim uzrocima smrti u svijetu i smatra se epidemijom modernog doba.
Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj.

Istraživanja pokazuju kako je oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo djelovanjem sljedećih faktora rizika ponašanja i prehrane: visokim indeksom tjelesne mase (BMI), nedovoljnim unosom voća i povrća, nedostatnom tjelesnom aktivnošću te pušenjem.

Na veliki broj karcinoma moguće je utjecati upravo sprečavanjem tih faktora, tj. sprečavanjem početka bolesti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

U našoj zemlji od raka godišnje oboli oko 20000 osoba, a umre ih 14000, što znači da u prosjeku svaki dan od raka umre 38 osoba. Najčešća sijela raka u Hrvatskoj kod muškaraca su karcinom pluća, debelog crijeva i prostate, a kod žena karcinom dojke, debelog crijeva i tijela maternice.
Najčešća sijela raka u Sisačko-moslavačkoj županiji su: karcinom debelog crijeva, pluća i rak dojke. U našoj županiji svake se godine u prosjeku dijagnosticira oko 900 novooboljelih od karcinoma pri čemu se broj novooboljelih od karcinoma debelog crijeva kreće oko 170, zatim 80 novooboljelih od karcinoma dojke i 70 od karcinoma prostate.
Broj oboljelih od raka raste s dobi, pa je najveći broj oboljelih u životnoj dobi iznad 50 godina starosti. Broj umrlih od karcinoma prema podacima za 2014. godinu u Sisačko-moslavačkoj županiji iznosio je oko 660, što je oko 23% svih uzroka smrti.

Svakim danom spoznajemo sve više o uzrocima raka, prevenciji, intervencijama i liječenju oboljelih.
Broj oboljelih od raka može se smanjiti i kontrolirati implementacijom strategija temeljenih na dokazima, a koji se odnose na prevenciju raka, rano otkrivanje te skrb za oboljele od raka.
Većina oboljelih od raka mogla bi se izliječiti ako se rak pravodobno otkrije i adekvatno tretira. Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka (tj. probir) ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka, jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost od raka.

U Hrvatskoj postoje tri nacionalna programa:
- Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke za žene u dobi od 50-69 godina,
- Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za žene i muškarce u dobi od 50-74 godine,
- Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice za žene u dobi od 25-64 godine.

Pozivamo sve građane da se brinu za svoje zdravlje i odazovu preventivnim pregledima radi eventualnog ranog otkrivanja raka.