Projekt KRON predstavljen u Novskoj

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Klubom liječenih alkoholičara Kutina u srijedu 31. svibnja 2017. godine predstavio je projekt «Kako reći ovisnosti ne - KRON» u Novskoj na središnjem gradskoj Trgu dr. Franje Tuđmana.
Posebni ciljevi projekta «Kako reći ovisnosti ne - KRON» usmjereni su prema smanjivanju oboljenja i smrtnosti koje nastaju kao posljedica ovisničkih ponašanja, te zaštiti i unaprjeđenju zdravlja populacije promicanjem zdravih stilova života.

„Svake godine dana 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja. Pušenje uzrokuje srčani i moždani udar, kroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća i aterosklerozu. U Hrvatskoj ima oko 250.000 ovisnika o alkoholu, oko 50.000 ovisnika o kocki, dok je svaka treća osoba u Hrvatskoj pušač. S prestankom pušenja zdravstvena slika poboljšava se već za nekoliko dana“, napomenula je voditeljica projekta KRON dr. Marija Starčević, spec. epidemiologije, koja je uz Mirjanu Kohek, dipl. sanit. ing., iz ZZJZ SMŽ-a, i Mirnu Bjelić, dipl. psihologa, predsjednicu Kluba liječenih alkoholičara Kutina, predstavila projekt KRON.
Grad Novska podupire provođenje ovakvih akcija, pa je info pult Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Kluba liječenih alkoholičara Kutina povodom Svjetskog dana nepušenja posjetila dogradonačelnica Marija Kušmiš.