Preporuke za branje gljiva

gljivaVrijeme je berbe gljiva. Mnogi ljudi beru gljive za jelo u okolici svoje kuće, u mjestu stanovanja, na izletima i dr.
U cilju izbjegavanja opasnosti koja prijeti neopreznim sakupljačima gljiva i sprečavanja trovanja gljivama, koja mogu uzrokovati i teška i ozbiljna oštećenja zdravlja, pa i smrt, pridržavajte se slijedećih preporuka:

 

1. Ne berite gljive, ako ne znate ništa o njima. Berite samo one gljive koje sigurno poznajete i pridržavajte se zakonskih propisa kojim je regulirano branje gljiva (Pravilnik o zaštiti gljiva NN 34/02, Zakon o zaštiti prirode NN 70/05).

2. Ako niste sasvim sigurni u vrstu gljiva koju planirate pripremiti za jelo, ukoliko je moguće, obratite se za savjet i determinaciju (prepoznavanje) stručnjaku iz područja gljivarstva. Ako se ne možete savjetovati sa stručnjakom za determinaciju, gljive u koje niste sasvim sigurni - bacite.

3. Izbjegavjte kupovati gljive na nesigurnim mjestima npr. od uličnih prodavača; Ukoliko gljive kupujete na tržnicama ili sličnim mjestima, kupujte ih isključivo od ovlaštenih prodavatelja. Ovlašteni prodavatelji gljiva moraju imati potvrdu o položenom ispitu za skupljače gljiva ili za komercijalne sakupljače gljiva.

Informacije o gljivama i gljivarstvu, Pravilniku o zaštiti gljiva NN 34/02 možete dobiti u Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu,

Adresa: Ozaljska 105, Zagreb

Telefon i faks: (01) 5620-756, mobitel: (091) 1321-999

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili na na internetskim stranicama saveza: http://hmgs.hr.

Na njima možete naći i informacije o svim udrugama - članicama Saveza. Savez u svojim redovima ima 14 DETERMINATORA-MENTORA i 11 DETERMINATORA širom Hrvatske kojima se možete obratiti za potrebe determinacije (prepoznavanja vrste) gljiva. Do njih svatko može doći kontaktom koji je naveden na web stranici : www.hmgs.hr putem tel/mob/mail kontakta.

Informacije o gljivama na području Sisačko-moslavačke županije možete dobiti u Šumariji Sisak, na sljedećim brojevima, ovisno o podružnici, u tekstu kako slijedi ispod:

Sisak: 559-166

H. Dubica: 526-455

Sunja: 525-661

Lekenik: 772-225