Obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

dantbcZavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije uz pokroviteljstvo župana Sisačko-moslavačke županije, gosp. Ive Žinića, 24. 03.2015. obilježio je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze prigodnim predavanjima koje su održali Boris Vrga, dr. med., specijalista pneumoftiziolog iz Opće bolnice „Dr Ivo Pedišić" u Sisku i Sonja Pajtlar, dr. med., specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

24.03. 1882. mikrobiolog Robert Koch objavio je svoje otkriće uzročnika tuberkuloze . Stotinu godina kasnije, 1982. godine, Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti "IUATLD" proglasila je 24. ožujka Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze s ciljem upoznavanja svjetske javnosti da je tuberkuloza i dalje veliki javnozdravstveni problem.
Moto ovogodišnjeg svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je: „Dosegnuti 3 miliona", odnosno „Pronaći-Liječiti-Izliječiti tuberkulozu".
Kako je u 2013. godini u svijetu od tuberkuloze oboljelo 9 miliona ljudi, a umrlo 1,5 milion ljudi, još uvijek smo daleko od smanjenja broja oboljelih na 3 miliona. S obzirom da od 9 miliona oboljelih, njih 3 miliona ostane neprepoznato i neliječeno, ti oboljeli predstavljaju izvor uzročnika za ostale u populaciji. Stoga je cilj svake zemlje otkriti što veći broj oboljelih ( preporuka je najmanje 70%) i pravilno ih liječiti i izliječiti (preporuka je da se izliječi barem 85% oboljelih).
Hrvatska spada u zemlje s malenim brojem oboljelih od tuberkuloze, iako još uvijek nismo dosegli zadani cilj od 10 novooboljelih / 100 000 stanovnika. U 2014. godini imali smo 11 novooboljelih/100 000 stanovnika.
Sisačko-moslavačka županija godinama je županija s najvećim brojem oboljelih od tuberkuloze. Iako zadnjih godina broj oboljelih uvelike pada i dalje u našoj županiji obolijeva dvostruko više ljudi nego prosječno u Hrvatskoj (2014. godine- 24,9 novooboljelih/100 000 stanovnika).
Intenzivnim radom zdravstvenih djelatnika broj oboljelih od tuberkuloze je iz godine u godinu sve manji i iako je Sisačko-moslavačka županija na prvom mjestu među županijama po broju oboljelih od tuberkuloze broj oboljelih se u zadnjih deset godina smanjio za pola. 2005. godine od tuberkuloze je oboljelo 89 ljudi, dok smo u 2014. godini imali 43 novooboljela pacijenta.
Važno je istaknuti da je pobol od tuberkuloze među djecom nizak i da smo u deset godini imali svega 5 oboljele djece u dobi do 6 godina i 22 djece u dobi od 7-19 godina.
Iako broj oboljelih iz godine u godinu pada, pred zdravstvenim djelatnicima Sisačko-moslavačke županije još je dug put do postignuća u kontroli tuberkuloze koja imaju zemlje zapadne Europe.
Samo ranim otkrivanjem oboljelih, njihovim liječenjem i izlječenjem možemo smanjiti broj oboljelih i doći do zadanog cilja, a to je 10 oboljelih na 100000 stanovnika.