Novine u ZZJZ SMŽ

novouzzjz00001 U Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u Sisku u utorak 30. kolovoza 2016. godine svečano je otvoren novouređeni mikrobiološki laboratorij, te soba za instrumentalnu tehniku uz puštanje u rad novog atomskog apsorpcijskog spektrometra sa plamenom i grafitnom tehnikom.

Sveukupna investicija u Službi za zdravstvenu ekologiju u 2016. godini dosad iznosi 540 tisuća kuna, a investicija u Službi za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju prelazi pola milijuna kuna.
Služba za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju prošle je godine obradila 75178 uzoraka što je za dvije tisuće uzoraka više nego godinu dana ranije. Služba dijagnostički pokriva Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot" u Popovači, a tu su i dislocirani hospitalni kapaciteti Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić" u Petrinji, koji će vremenom prerasti u specijalnu bolnicu za plućne bolesti. Služba pokriva ambulante obiteljske medicine, pedijatrijske i ginekološke ambulante cijele Sisačko-moslavačke županije.
Služba za zdravstvenu ekologiju brine se o kvaliteti vode, hrane i o drugim sastavnicama okoliša. Svjedoci smo da hrana i voda mogu značiti život, ali i bolest. Kaže se da postajemo ono što jedemo.
Uređena soba za instrumentalne tehnike, u kojoj se nalazi novonabavljeni atomski apsorpcijski spektrometar, uvelike će poboljšati rad Službe za zdravstvenu ekologiju i doprinijeti kvaliteti rada.

novouzzjz00002

S povećanjem populacije i razvitkom društva javljaju se sve veće potrebe za razvitkom raznih industrija i unapređenjem postojećih, te razvijanjem novih analitičkih metoda i instrumentalnih tehnika. Zbog ograničenog kapaciteta okoliša, koji je izvor resursa, treba primjenjivati održivi razvoj u svim sferama svakodnevnog i industrijskog života. Poznavanje što točnijih sastojaka uzoraka hrane, vode i dr. omogućujemo njihovu širu primjenu u konkretne svrhe i time se smanjuje mogućnost negativnih utjecaja na zdravlje ljudi i utjecaj na okoliš.

Atomski apsorpcijski spektrometar se koristi za analize niza metalnih iona u najrazličitijim uzorcima i u različitim područjima, kao u polju javnog zdravstva i ekologije (npr. analize voda), u medicini, kliničkoj kemiji i farmaciji (analize lijekova, krvi, seruma i plazme, urina, tkiva), industriji hrane i poljoprivredi (analize hrane, aditiva hrani, životinjskih i biljnih tkiva, tla, gnojiva), u petrokemijskoj industriji (analize benzina, mazivih ulja), metalnoj industriji i metalurgiji (analize željeza, čelika, ruda, raznih legura), u analizi kozmetičkih proizvoda, stakla, vlakana i cemenata. Atomski apsorpcijski spektrometar često se primjenjuje za određivanje tragova metala u biološkim uzorcima.

Novouređeni mikrobiološki laboratorij i sobu za instrumentalnu tehniku otvorio je župan Ivo Žinić u pratnji Darka Srbljanina, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje SMŽ, i dr. Željke Josić, predsjednice Upravnog vijeća ZZJZ SMŽ.
Želja nam je da sa što suvremenijom i modernijom dijagnostikom budemo na kvalitetnijoj skrbi stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, istaknuo je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj ZZJZ SMŽ.

 

novouzzjz00003 novouzzjz00004 novouzzjz00005

novouzzjz00006novouzzjz00007novouzzjz00008

novouzzjz00009novouzzjz00010novouzzjz00011

novouzzjz00012novouzzjz00013