Hrvatski dan nepušenja

cigareteHrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja. Pušenje ima katastrofalne posljedice na ljudsko zdravlje i glavni je uzrok smrti u svijetu.

 

Činjenice o pušenju:

 1. Pušenje je OVISNOST.
 2. U Hrvatskoj je SVAKA TREĆA odrasla osoba pušač (prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno!).
 3. Pušenjem DIREKTNO TRUJETE SVOJ ORGANIZAM-duhanski dim sadrži preko 4000 raznih kemijskih sastojaka od kojih je 300 kancerogeno! Najpoznatiji od njih -nikotin stvara ovisnost.
 4. KUPNJOM CIGARETA NEPOTREBNO TROŠITE SVOJ NOVAC I UNIŠTAVATE SVOJE ZDRAVLJE!

Posljedice pušenja:

 1. U ovom stoljeću će od posljedica pušenja umrijeti JEDNA MILIJARDA LJUDI!
 2. Svake osme sekunde jedna osoba u svijetu umre od bolesti povezane s pušenjem!
 3. Dokazano je da jedna popušena cigareta skraćuje život za 8 minuta!
 4. Najteža posljedica pušenja je RAK PLUĆA. Karcinom pluća je najčešći karcinom u muškaraca u Hrvatskoj i drugi po redu karcinom u žena.
 5. Osim raka pluća, pušenje je povezano uz razne druge opasne bolesti: kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB),rak usne šupljine, grla, jednjaka, ishemična bolest srca, aneurizma (proširenje) aorte, rak mokraćnog mjehura, rak gušterače ,moždani udar, srčani udar...
 6. Duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u društvu pušača i prisilno udišu duhanski dim, to je tzv. pasivno pušenje.
 7. Ne zaboravite da pušenjem izlažete opasnosti zdravlje svoje obitelji, a posebno zdravlje SVOJE DJECE !
 8. Budite svjesni kako se miris duhanskog dima uvlači u vašu odjeću, kosu, kožu i time postajete odbojni mnogim ljudima oko sebe.

Zašto odbaciti cigaretu?

 1. Prestankom pušenja činite veliku uslugu sebi i svojem zdravlju. Ubrzo nakon odbacivanja cigarete uvidjet ćete kako nestaju tegobe koje su vezane uz cigaretu. Doći će do smirivanja kašlja, prestanka otežanog disanja, vaša cirkulacija će proraditi, a funkcija pluća će se poboljšati. Smanjit ćete rizik za pojavu srčanog udara i pojavu karcinoma pluća.
 2. Prestankom pušenja štedite novac. Razmislite o činjenici kako bi u ovom teškom socioekonomskom razdoblju bilo mudro prestati pušiti i taj novac uložiti u neke druge pametnije i potrebnije stvari!
 3. Prestankom pušenja prestajete ugrožavati zdravlje svoje obitelji a posebno zdravlje svoje djece. Djeca su vrlo osjetljiva, a zbog vaše se neodgovornosti mogu razboljeti od astme, respiratornih infekcija i raznih drugih kroničnih bolesti!
 4. Uživat ćete u društvenim situacijama u kojima je pušenje zabranjeno!
 5. Vaše samopouzdanje će porasti. Biti ćete ponosni zbog davanja pozitivnog primjera vašoj djeci, obitelji, prijateljima. Miris po duhanskom dimu postat će prošlost.

Zato, prestanite pušiti već danas!