Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

stop rakuZavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije obilježio je „Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice" kroz organiziranje predavanja na temu „Intimno zdravlje",a koje je za učenike četvrtih razreda Gimnazije Sisak održala dr. Ivana Popek.


Podaci pokazuju kako se svaki dan u našoj zemlji jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a gotovo svaki treći dan jedna žena umre od te vrste raka. Cilj obilježavanja tjedna borbe protiv raka vrata maternice je probuditi svijest žena o brizi za vlastito intimno zdravlje, važnosti redovitih ginekoloških pregleda te mogućnostima cijepljenja protiv HPV-a.
Rak vrata maternice se najčešće javlja u dobi od 40-59 godina, iako se rak sve češće javlja i u mlađim dobnim skupinama. Rak vrata maternice nastaje kao posljedica infekcije humanim papiloma virusom koja je nužna, ali ne i dovoljna. Rizični čimbenici za nastanak infekcije HPV-om su: niska dob stupanja u spolne odnose, promiskuitet, imunološki status, pušenje, nekorištenje kondoma, neobrezanost muškog partnera. Za razvoj trajne infekcije potrebna je infekcija HPV-om tipovima 16 i 18, imunosupresija, pušenje, druge spolno prenosive bolesti, debljina, paritet...
Najvažnije mjere prevencije za rak vrata maternice su: odgovorno spolno ponašanje (korištenje kondoma), redoviti ginekološki pregledi s PAPA testom i cijepljenje protiv HPV-a.
Dobra je vijest što za ovu bolest postoji mogućnost prevencije i ranog otkrivanja. Također, ovu bolest je puno lakše izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme. Kako u ranoj fazi ne postoje jasni simptomi bolesti, promjene se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA testom). PAPA test je brza, jednostavna i bezbolna pretraga u sklopu redovitog ginekološkog pregleda. PAPA test je potrebno prvi put napraviti na početku spolnog života, a najkasnije u 20-oj godini života. Ako je nalaz uredan, najprimjerenije su kontrole jedanput godišnje. Bolest se može javiti u bilo kojem periodu tijekom života žene, pa se zbog toga moraju redovito kontrolirati žene svih starosnih dobi- i one u reproduktivnoj dobi, ali i one u postmenopauzi. Većini žena koja oboli od raka, nikada nije učinjen PAPA test ili je od zadnjeg prošlo više od pet godina.
Cijepljenje protiv HPV-a je prisutno u Hrvatskoj unazad nekoliko godina i od 2016. godine se organizirano provodi za školsku djecu. Cijepljenje je besplatno i dobrovoljno i u školskoj godini 2016/17. Besplatno cijepljenje je omogućeno djevojkama i mladićima u 8. razredu i 1. razredu srednje škole.
Nipošto ne treba svoje zdravlje prepustiti slučaju i čekati da bolest uznapreduje jer je tada liječenje puno teže i manje uspješno. Kada se kod žene jave pravi simptomi bolesti (nepravilno krvarenje, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), tada se i bolest, nažalost,već nalazi u uznapredovaloj fazi. Stoga su redoviti odlasci na ginekološke preglede važni kako bi se promjene na vratu maternice otkrile na vrijeme.
Žene same moraju biti svjesne svoje odgovornosti za zdravlje, znati za mogućnosti PAPA testa i odlaziti na redovite kontrole kod ginekologa.