Dan narcisa

narciseU subotu, 22.03.2014. obilježava se Dan narcisa koji je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Kako je rak dojke najčešći rak u žena i kako svaka 11. žena u Republici Hrvatskoj ima šansu oboljeti od raka dojke, od 2006. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i trenutno se privodi kraju 3. ciklus.

Programom su obuhvaćene žene u dobi od 50-69 godina koje svake dvije godine na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografsko snimanje.

Mamografskim snimanjem se rak dojke može otkriti dvije godine prije nego što se može napipati i ukoliko se rak otkrije dovoljno rano izlječivost je 90%. Stoga su i ciljeviNacionalnog programa otkriti rak dojke u početku, kada je izlječivost velika, smrtnost smanjena, a kvaliteta života bolja.

Do sada smo na području Sisačko-moslavačke županije putem Nacionalnog programa otkrili 83 žene s rakom dojke.

Bez obzira što se Nacionalni program provodi već 7,5 godina žene još uvijek nisu razvile dovoljnu svijest o važnosti mamografije i ranog otkrivanja raka. U prilog tome govori činjenica da je u svakom slijedećem ciklusu odaziv manji nego u prethodnom. Stoga i ova akcija, Dan narcisa, ima svrhu da podigne svjesnost žena o raku dojke i važnosti preventivnih pregleda.

Žene koje imaju pitanja vezana uz provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke mogu se obratiti u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije na telefon

0800-200-159