Cijepljenje protiv HPV-a

hpv cjepivoPrvi put u Hrvatskoj je omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa svih djevojaka u dobi od 9 godina i starijih i mladića koji pohađaju 1. razred srednje škole. Cijepljenje učenika i studenata provoditi će nadležni školski liječnik, dok će cijepljenje djevojaka koje ne pohađaju školu cijepiti epidemiološka služba. Za cijepljenje maloljetnih osoba potreban je informirani pristanak roditelja.

Humani papilomavirus (HPV)

Većina ljudi se tijekom života zarazi HPV-om. Učestalost infekcije najviša je kod mladih spolno aktivnih osoba. Infekcija Humanim papilomavirusom (HPV) može uzrokovati premaligne lezije genitalnog područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije i bradavice anogenitalnog područja kod osoba oba spola.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj

Treći je po učestalosti rak kod djevojaka i žena u dobi od 15-44 godina. Jedna od 100 žena će tijekom života razviti rak vrata maternice. Više od 100 žena godišnje umre od raka vrata maternice u Hrvatskoj. Više od 2.000 djevojaka i žena godišnje oboli od prekanceroznih lezija vrata maternice.

Cjepivo protiv HPV-a

Dostupna cjepiva protiv HPV-a su praktički 100% djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak 70% raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90% anogenitalnih bradavica. Dvovalentno cjepivo (genotipovi 16 i 18) primjenjuje se isključivo kod ženskog spola u tri doze (dvije doze u dobi od 9 do 14 godina). Četverovalentno cjepivo (genotipovi 6, 11, 16 i 18) primjenjuje se u oba spola u tri doze (dvije doze u dobi od 9 do 13 godina).
Procjenjuje se da je u svijetu do sada primijenjeno više od 80 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a. Brojna istraživanja i dugogodišnje iskustvo cijepljenja pokazuju da je cjepivo protiv HPV-a sigurno. Uobičajene nuspojave su blage, kratkotrajne i prolaze spontano, dok su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti liječnicima školske medicine ili epidemiološkoj službi na broj telefona 044/567-188