Cijepljenje protiv gripe u sezoni 2014/15. godini

gripa13. studenog 2014. godine počelo je cijepljenje protiv gripe koje se provodi u ambulantama liječnika obiteljske medicine, pedijatrijskim ambulantama, te u ambulantama epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

 

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika. Dojenje i trudnoća nisu kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe ovim cjepivom. Naprotiv, poodmakla trudnoća je indikacija za cijepljenje protiv sezonske gripe.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Cijepljenje se provodi cjepivom Influvac proizvođača AbbotBiologicalsB.V. iz Nizozemske.

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.