21.03.2014. - 10. hrvatski dan migrene

migrenaŠto je migrena? Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja. Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, posebice osobe srednje životne dobi. Žene pate od napadaja migrene češće od muškaraca.
Zbog velike raširenosti ove pojave, u našoj zemlji se od 2004. godine svakog 21. ožujka obilježava Hrvatski dan migrene.

 

Koja su obilježja migrene? Migrenu karakterizira glavobolja tupog ili pulsirajućeg karaktera. Javlja se periodično i obično zahvaća jednu polovicu glave. Može biti popraćena mučninom, osjetljivošću na svjetlo, zvukove, poteškoćama s vidom i govorom. Obično traje između 4 sata do tri dana. Prije napada se obično javlja aura koja traje nekoliko minuta do sat vremena, a koja se manifestira kao poremećaj vida, osjeta , motorike ili govora.
Učestalost javljanja migrenskih napadaja vrlo je različita. Kod nekih bolesnika se javljaju i do nekoliko puta mjesečno, a u pojedinih osoba tek nekoliko puta tokom života.
Što uzrokuje pojavu migrene? Uzrok migrenskih glavobolja je nepoznat. Čini se da na njihovu pojavu utjecaj imaju naslijeđe,ali i neki neurološki poremećaji. Ova bolest ima nepovoljni utjecaj na kvalitetu života i radnu sposobnost oboljele osobe. Pogoršanju stanja doprinosi stres, određena hrana i poremećaji spavanja.

Kako si pomoći? Nije poželjno pretjerano korištenje analgetika. Umjesto toga potrebno je javiti se svome liječniku koji će dijagnozu utemeljiti na detaljnoj anamnezi i kliničkom pregledu. Za sada ne postoje trajna rješenja kojima možete osigurati život bez migrene,ali možete poduzeti određene korake koji smanjuju izglede za njihovim nastupom. Oni se sastoje u smanjenju stresa, redovitoj zdravoj prehrani, izbjegavanju određenih mirisa i izrazitih svjetlosnih podražaja.