2. prosinca laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni

gripa2Gripa ili influenca je relativno teška bolest dišnog sustavakoja se pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima. Uzrokovana je virusom influence tipa A, B i C. Najznačajniji je virus influenzae tipa A koji je odgovoran za najteže kliničke slike i za nastanak epidemija i pandemija.


Kako se širi gripa?

Virus gripe prenosi se kapljičnim putem, kašljanjem i kihanjem, te indirektno preko ruku, maramica i ostalih predmeta koji su zagađeni virusom gripe.


Inkubacija

Inkubacija bolesti je 1-5 dana, prosječno 2 dana.


Period zaraznosti

Ljudi su zarazni dan prije pojave simptoma, cijelo vrijeme trajanja bolesti i jedan dan po završetku simptoma.


Klinička slika

Gripa je zarazna bolest kod koje opći simptomi prevladavaju nad respiratornim simptomima. Karakterizira ju nagli početak s povišenom tjelesnom temperaturom iznad 38° C, bolovima u tijelu, osobito u mišićima, glavoboljom, zimicom, slabosti, respiratornim simptomima- grloboljom,neproduktivnim, suhim kašljem, curenjem nosa,eventualno povraćanjem i proljevom. Ukoliko se ne razviju komplikacije gripa traje u prosjeku 7 dana.


Komplikacije gripe

Komplikacije gripe su: upala pluća (virusna i bakterijska), upala srednjeg uha i sinusa u djece, pogoršanje astme i kroničnog bronhitisa, pogoršanje osnovne bolesti u srčanih bolesnika, dijabetičara. Komplikacije gripe češće se razvijaju u osoba starije životne dobi i onih koji imaju neku od kroničnih bolesti respiratornog ili kardiovaskularnog sustava, koji imaju dijabetes, oslabljen imunitet radi karcinoma, koji su na terapijiimunosupresivnim lijekovima, imaju infekciju HIV-om.


Liječenje gripe

Liječenje je simptomatsko- nadoknada tekućine, lijekovi za sniženje povišene temperature, lijekovi protiv bolova i kašlja. Antibiotici se koriste u slučaju sekundarnih bakterijskih komplikacija. Antivirusni lijekovi ublažavaju simptome, skraćuju trajanje bolesti i smanjuju broj komplikacija. Moraju se dati unutar 48 sati od početka simptoma i daju se pacijentima koji boluju od neke ozbiljne kronične bolesti.


Mjere zaštite

Od gripe se štitimo:

  1. osobnim zaštitnim mjerama ( redovito i učestalo pranje ruku, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja, korištenjem maramica i pravilnom dispozicijom iskorištenih maramica, ostajanjem kod kuće kada se pojave simptomi bolesti)
  2. mjerama u okolini- redovitim provjetravanjem prostorija, učestalim čišćenjem predmeta i površina koje se najčešće dodiruju rukama (telefonske slušalice, kvake, slavine, tipkovnice...)
  3. cijepljenjem- preporuka je da se cijepe osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe najučinkovitija je mjera zaštite protiv virusa gripe i preporuka je da se ugrožene skupine stanovništva ( kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina), te zdravstveni djelatnici cijepe protiv gripe.Cijepljenje se provodi prije početka sezone gripe cjepivom koje je inaktivirano i čiji je sastav u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.