Rak debelog crijeva drugo je najčešće sijelo raka u muškaraca i u žena. U Sisačko-moslavačkoj županiji prosječno godišnje od raka debelog crijeva oboli 120 ljudi, a umre 85-90 ljudi.

Da bi se smanjila smrtnost od raka debelog crijeva Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim se želi otkriti rak u što ranijoj fazi i time u petogodišnjem razdoblju smanjiti smrtnost za 15 %.

Rano otkrivanje raka debelog crijeva provodi se testiranjem na krv u stolici kod zdrave populacije pod prosječnim rizikom. U Nacionalni program su uključene osobe u dobi od 50-74 godine. Ukoliko je test na krv u stolici pozitivan osobu se poziva na kolonoskopiju kako bi se utvrdio razlog krvarenja.

Čimbenici rizika za razvoj raka debelog crijeva:

- dob – 90% raka debelog crijeva javlja se u osoba starijih od 50 godina
- postojanje raka debelog crijeva u obitelji
- dugotrajne upalne bolesti crijeva, primjerice ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest
- polipi debelog crijeva
- prehrana bogata masnoćama s visokim sadržajem kolesterola uz malo prehrambenih vlakana
- ograničena fizička aktivnost i prekomjerna tjelesna težina
- neka nasljedna stanja, primjerice obiteljska polipoza može biti uzrokom nastanka raka debelog crijeva u relativno ranoj dobi.

Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 % rizika da će do 74 godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 % rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

Što napraviti kada se dobije kuverta na kojoj piše Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

1. Pročitati upute i ukoliko osoba želi napraviti test na krv u stolici vratiti kovertu s pozitivnim odgovorom u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Ulica kralja Tomislava 1, Sisak
2. Kada stigne koverta s testom , napraviti test na krv u stolici i poslati ga u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Ulica kralja Tomislava 1, Sisak
3. Ukoliko je nalaz na krv u stolici pozitivan osobu se obavještava i dogovara joj se termin za kolonoskopiju.

Sve upite o samoj izvedbi testa mogu se dobiti na besplatan telefon:

0800 200 159

Ciljevi programa:

1. smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za najmanje 15 % pet godina nakon provedbe programa;
2. obuhvatiti najmanje 60 % pozvanih na testiranje;
3. otkriti rak u ranijem stadiju bolesti te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanja oboljelih;
4. postići obuhvat rizičnih skupina stanovništva ranim otkrivanjem raka od 75 % do 2015. godine.

Sve moguće upite o samoj izvedbi testa mogu se dobiti na besplatan telefon:

0800 200 159

Ministarstvo zdravlja je u studenom 2012. godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Program obuhvaća žene u dobi od 25-64 godine koje će svake tri godine dobiti poziv za PAPA test.

Ciljevi programa:

- obuhvatiti 85% ciljne populacije programom ranog otkrivanja raka vrata maternice tijekom tri godine od početka programa
- smanjiti incidenciju invazivnog raka vrata maternice za 60% u dobnoj skupini 25-64 godine 8 godina od početka programa
- smanjiti mortalitet od invazivnog raka vrata maternice za 80% u dobnoj skupini 25-64 godine 13 godina od početka programa

Ukoliko imate pitanja vezana uz provođenje Nacionalnog program ranog otkrivanja raka vrata maternice kontaktirajte nas na besplatan broj telefona:

0800-200-159Besplatna mobilna aplikacija Rak vrata maternice

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je mobilnu aplikaciju koja sadrži informativne i edukativne tekstove, menstrualni kalendar, kviz znanja i pitaj stručnjaka, a može se besplatno preuzeti na iOS i Google Play Store-u

Rak dojke je najčešći rak u žena i u Sisačko-moslavačkoj županiji godišnje od raka oboli 90-ak žena, a umre ih 35. Da bi se smanjila smrtnost od raka dojke Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim se želi otkriti rak u što ranijoj fazi i time smanjiti smrtnosti za 35 %.

Cilj nacionalnog programa je rak dojke otkriti u početku kada je uspjeh liječenja velik, smrtnost manja, a kvaliteta života bolesnica bolja.
Program ranog otkrivanja raka dojke počeo se provoditi na području Republike Hrvatske 2006. godine i u tijeku je provođenje III ciklusa. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina.
Na području Sisačko-moslavačke županije mamografska snimanja obavljaju se u četiri stacionarne mamografske jedinice, u Domu zdravlja Kutina, Domu zdravlja Petrinja, Općoj bolnici u Sisku i NPB "DrIvan Barbot" u Popovači. Za žene s područja Gline, Topuskog, Gvozda, Hrvatske Kostajnice i Dvora organizira se dolazak mobilnog mamografa..
Od 2006. godine do danas na mamografsko snimanje pozvano je 81500 žena, a njih 29000 je iskoristilo poziv i obavilo mamografsko snimanje.Odaziv žena na snimanje bio je najveći u I ciklusu i iznosio je 56%, u II ciklusu bio je 45%, dok je sada 42%. Rak dojke je otkriven u 75 žena. Zahvaljujući dobroj suradnji Zavoda za javno zdravstvo, kao organizatora i koordinatora programa, te liječnika specijalista iz Opće bolnice u Sisku -radiologa , kirurga , citologa i patologa sve žene u kojih je utvrđena sumnja na karcinom bile su obrađene i operirane u najkraćem roku.
Pomoć u ostvarivanju programa pruža nam i Sisačko-moslavačka županija koja financira dolazak mobilnogmamografa na područje Banovine.
Za sve upite vezane uz provedbu programa možete se obratiti na besplatan broj telefona

0800-200-159

"PRIHVATITE POZIV KOJI ŽIVOT ZNAČI"

 

Izrada: BIT centar, obrt za racunalno programiranje